A mesterséges intelligencia – veszélyekkel vagy haszonnal kecsegtet

Áldás vagy átok a mesterséges intelligencia
Áldás vagy átok a mesterséges intelligencia?

Talán kevés olyan vitatott téma létezik manapság, mint a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás jövőbeni hatásai. Féljünk vagy örüljünk? Utánajártunk.

Sci-fik és könyvek is megénekelték már, mi lesz, ha elterjednek a robotok. Gyakran visszatérő kép az öntudatára ébredő gép, mely gazdája utasításait semmibe véve kezd dúlni-fúlni, rombolni, akár még ölni is.

Tényleg valós ez a veszély?

Ki nem zárható. A gépi tanulás lényege pont az, hogy az algoritmus önálló döntéseket hozzon, hasonlóan egy emberhez. Ami oly sokáig az ember kiváltsága volt, arra már egy számítógép is képes. Ráadásul információi pontosak, sokkal egzaktabbul és tényekre alapozva tud érvelni és folyamatosan fejlődik.

Utóbbi szempont fontosabb, mint elsőre tűnik. Az emberi intelligencia növelésére jelenleg nincs ismert módszer. Felfogásunk gyorsaságát tehát nem tudjuk növelni, a számítógépek számítási kapacitása azonban folyamatosan nő.

De fordítsuk meg a kérdést: van olyan úttörő találmány, amit csakis jóra lehet felhasználni? A teljesség igénye nélkül, csak a példa kedvéért:  az  atommaghasadást fel lehet használni egy atomreaktorban villamos energia termelésére és atombomba készítésére. A dinamitot szintén fel lehet használni a bányászatban, ugyanakkor embereket is lehet ölni vele. A génmódosítással betegségeket előzhetünk meg egy még meg sem született gyermeknél, ugyanakkor egy kíméletlen gyilkológépet is létrehozhatunk ezzel a módszerrel.

Az éremnek tehát mindig két oldala van, ez a mesterséges intelligencia esetén sincs másképp. Szabályzással meg lehet teremteni a technológia biztonságos alkalmazáásnak körülményeit, de nem lesz egyszerű feladat.

Miért vagyunk tudatosak?

Az egyik legnagyobb probléma, hogy jelenleg fogalmunk sincs róla, mire is szolgál a tudatosság. Az állatokkal ellentétben az ember tudatában van létezésének és azt is tudja, hogy egyszer meg fog halni.

Így a mesterséges intelligencia esetén sokszor nem is technológiai, hanem filozófiai kérdések merülnek fel. Mi az érzés? Lehet-e olyan egy robotnak? Ha igen, akkor a gépet kikapcsolva olyan, mintha megölnénk?

Bonyolult kérdések, melyeket sok vita segítségével kell tisztáznunk.

A mesterséges intelligencia elveszi a munkám?

Negyedik ipari forradalomként is hivatkoznak arra a jelenségre, melynek következtében 15-20 éven belül munkahelyek milliói szűnnek majd meg az automatizálás következtében.

A jelenség pont azokat a munkaköröket érinti legelőször, ahol a feladatok a legkönnyebben automatizálhatóak. Az adminisztratív munkát végző irodai dolgozók ebbe a kategóriába esnek. Az egyetlen kiút, ha át- vagy továbbképzik magukat egy bonyolultabb munkakör követelményei szerint.

Nem nehéz belátni azonban, hogy kis hányaduk lesz erre valóban képes. Nem szeretnénk senkit megsérteni, de ez a dolgozói réteg nem véletlenül végzi ezeket a viszonylag egyszerű munkákat. Nagy részük sajnos nem lesz képes továbblépni és akár tartósan is munkanélkülivé válik majd.

Általánosságban elmondható, hogy a munkaerőpiaci kereslet a magasan képzett, számítógépekkel együttműködni képes munkaerő felé tolódik majd. Ez pedig sokak tudását vagy szorgalmát meg fogja haladni. Többen felvetették az alanyi jogon járó fizetést ennek okán, hiszen az automatizáció következtében esélytelen lesz, hogy a többség munkát találjon magának.

Mit gondol, tényleg a vesztünket okozza a mesterséges intelligencia? Vagy a fényes  jövő előfutára? Kíváncsiak vagyunk véleményére, ossza meg velünk egy hozzászólásban!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *