Hallgasson sok zenét és váljon jobb emberré általa

Hallgasson sok zenét és váljon jobb emberré általa
Hallgasson sok zenét és váljon jobb emberré általa

A zene hatása az emberi szervezetre egy máig jórészt feltérképezetlen terület. Miben segíthet és miért hallgasson zenét? Elmondjuk, olvasson tovább!

A zene központi szerepet tölt be életünkben. Életünk minden fontosabb eseményén felcsendül valamilyen dallam. Akár szomorúak, akár vidámak vagyunk, mindig akad megfelelő táplálék a füleknek.

Milyen egyéb haszonnal kecsegtet a zenehallgatás? Érdemes-e nélküle élni? Mind-mind olyan kérdés, melyek hamarosan tisztázásra kerülnek.

Már a kismama hasában is szól a zene

Számtalan tanulmány készült arról, milyen hatással van a zene a fejlődő emberkezdeményre, azaz az embrióra. Csupa-csupa előnyös hatást azonosítottak a felmérések. A zenét hallgató és végül világra jött  kisbabák nyugodtabbak és egészségesebbek voltak, mint zenét nem hallgató társaik.

Csak a kisbabákra van hatással a zene?

Dehogy! A felnőttek ugyanúgy élvezik annak áldásos hatásait. Lássuk, miként!

Nyugtató hatás

Egy zaklatott munkanap vagy egy stresszes vizsgaidőszak könnyen kizökkenthet minket a megszokott kerékvágásból. A határidők vagy a vizsgák szorításában működésbe lép a menekülés ösztöne, ennek a lehetőségnek a hiányában pedig sokan szorongással válaszolnak a kihívásra.

Ennek a frusztrációnak a csökkentésében és egy nyugodtabb szintre történő kerülésben segít a zene. A „chill”, azza kikapcsolódást nyújtó lágy ütemek és dallamok megnyugtatnak és végül elhisszük: nem is olyan nagy a baj.

Élénkítő hatás

Az előbbi hatásnak pontosan az ellenkezőjét szeretnénk elérni, amikor valamilyen nagy erőbedobást igénylő tevékenységre készülünk vagy végezzük éppen. Az elitalakulatok tagjai metálra vagy rap zenére, nem pedig Britney Spears számainak dallamára indulnak az ütközetbe.

Ha nem szeretnénk ennyire elrugaszkodni, elég csak a sportot űzőkre gondolni. Egy edzés végi pörgető gyakorlatsor alkalmával a sportember legjobb barátja az  agresszív és tempós zene. Addig nem tapasztalt energiák szabadulnak fel, szintet tudunk lépni – kész csoda!

Unaloműzés

Ha manapság végigtekintünk egy villamos utazóközönségén, a 40 éves kor alattiak fülében szinte kivétel nélkül fülhallgatót találunk. Az unalom elűzésének és a fontos telefonbeszélgeteséket – „Manyikám, téliszalámit vagy parizert vegyek„ – elnyomandó az egyik legjobb mód a fülek bedugaszolása és zene hallgatása.

Vallásos célzat

A templomok, zsinagógák és egyéb vallási szertartások helyszínei szintén daloktól hangosak a különböző ceremóniák során. A közös éneklés erősíti az összetartozás érzését, akár az eksztázis állapotába is kerülhetnek a hívek, mint azt például a hitgyüliseknél látni.

Önnek mi a kedvenc élménye a zenével kapcoslatban? Röpítette-e már a zene olyan magasságokba, melyet addig elképzelhetetlennek tartott? Írjaák meg nekünk, epekedve várjuk történeteiket!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *