Klímázzunk vagy ablakot nyissunk nyáron nagy meleg esetén?

Nagy egyterű irodákban örök vita tárgya a szellőzés. Ablakot nyissunk vagy klímázzunk? Ismerje meg az előnyöket és hátrányokat!

A tavasz beköszöntével emelkedik a hőmérséklet. Ennek mindenki örül. A hölgyekről lekerülnek a vastag télikabátok, helyüket rövid szoknyák és mélyebb dekoltázsú felsők veszik át, az urak legnagyobb örömére.

A nagy egyterű irodákban, jellemzően multinacionális cégeknél dolgozók életébe ilyenkor egy új dilemma tér vissza:

„Ablakot nyissak vagy kapcsoljam be a klímát? Esetleg mindkettőt egyszerre?”

Cikkünkben végigvesszük mindhárom lehetséges megoldás előnyeit és hátrányait. Egészségügyi, kényelmi, pszichológiai és fiziológiai szempontokat is érdemes figyelembe vennünk.

Na de mi a probléma?

Az örök kérdés tárgya, hogy a hőmérséklet emelkedésével az ablaknyitás, a klíma bekapcsolása vagy mindkét módszer együttes bevetése a legjobb megoldás-e.

A frontvonalak is sokszínűek. Egyrészt nagy különbség tapasztalható a hölgyek és az urak között. Előbbiek kevés kivételtől elekintve előnyben részesítik a meleget. A férfiak ugyanakkor jellemzően az alacsonyabb hőmérsékletet kedvelik.

Ha ez nem lenne elég, az öltözködés sem segít a helyzeten. Már említettük a cikk elején, hogy a tavasz beköszöntével a hölgyek rövidebb szoknyára, lengébb öltözetre váltanak. Egy légkondicionált irodában dolgozva is hasonlóan jelennek meg. Az urak ezzel szemben ingben és sokszor öltönyben dolgoznak, mely egy sokkal melegebb öltözet. Ez tehát tovább mélyíti a két nem között húzódó szakadékot a hőérzet tekintetében.

A másik fontos tényező az otthonról hozott szokások. Teljesen más hőérzettel rendelkezik egy családi házhoz szokott ember mint egy agyonfűtött panelban lakó. Egy lakásban tartott kutya is hozzászokik a meleghez és a beszoktatást követően rövid idő elteltével már meg akar fagyni a kertben. Nincs ez másként nálunk embereknél sem!

A problémát már megismertük, tekintsük át a lehetséges megoldásokat!

Ablaknyitás

A klasszikus megoldás, melyet mindenki ismer. Sokan képesek akár a nyári, tikkasztó hőségben is ablakot nyitni, „friss” levegőt beengedve a lakásba vagy házba.

Irodaépületek esetén a két legfőbb hátránya az ablaknyitásnak a zaj és a szennyezettség. Az irodák forgalmas helyen találhatóak, ahol akár percenként is elhaladhat egy szirénázó jármű. Folyamatos a dudálás, az autók és egyéb járművek működéséből eredő zaj.

A levegő szennyezettsége szintén káros hatással bír, tüdejére és bőrére egyaránt. Szénmonoxid, széndioxid, kéndioxid, por, korom. Mindezeknek szabad áramlást biztosít egy nyitott ablak.

Légkondicionáló berendezés

Már otthonainkba is betörtek az egyre olcsóbb és kevesebbet fogyasztó klímaberendezések.  A nagy üvegfelületekkel rendelkező irodaépületek – felépítésükből adódóan – nem nélkülözhetik a klímát. Előnye, hogy állandó szinten tartja a hőmérsékletet. Ezen túlmenően a beépített szűrőknek köszönhetően tisztítja is a szennyezett városi levegőt.

Hátránya lehet, hogy a közvetlenül a testre irányított hideg légáram megbetegedést okozhat. Egy nem tisztított rendszer szintén megbetegíthet, leggyakoribb a legionárius betegség terjedése. Egy irodaépületnél az utóbbi szinte egyáltalán nem fordul elő, nagy figyelmet fordítanak a cégek a karbantartásra.

Légkondicionáló berendezés és ablaknyitás egyszerre

A légkondicionáló berendezés lehűti a levegőt. Egy nyitott ablak ezzel szemben beengedi a szennyezett, forró levegőt.

Az eredmény egy sokat fogyasztó rendszer, mely nem tartja tisztán a levegőt és nem is tudja azt lehűteni annyira, mint amennyire ideális körülmények között erre képes lenne.

Ön melyik megoldást részesíti előnyben? Szóljon hozzá!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *