Miért érdemes utazni a hosszabb és egészségesebb életért

Az utazás divatosabb mint valaha. A nagy közösségi oldalakon és társkeresőkön szinte kizárólag utazások alatt készült fotókat találunk. Miért hasznos?

Biztosan Önnek is feltűnt már, mennyi utazással kapcsolatos képet és videót osztanak meg ismerősei. Csak fel akarnak vágni vagy tényleg annyira élvezték az utat, hogy szükségét érzik azt megosztani Önnel és egyéb ismerősökkel?

Bármi is legyen az oka, az utazásnak számtalan jótékony hatása van. Legyen szó tengerparti nyaralásról, a hegyekben túrázásról vagy városnézésről, szó szerint új világok nyílnak meg Ön előtt az utazás által.

Új hely, új emberek

Ha mindig ugyanabban a kulturális közegben tartózkodik, gondolkodása is könnyen egysíkúvá válhat. A kulturális identitásnak természetesne nem elhanyagolható a szerepe, nagyon is fontos. Emellet azonban arra is érdemes figyelmet fordítania, hogy időnként felfrissítse gondolkodását, új emberekkel kerüljön kapcoslatba. Kreatívabb, felszabadultabb és magabiztosabb lesz ezáltal.

Történelem

Ha érdekli a múlt és annak történései, egy-egy helyszín vagy neves épület, múzeum, műalkotás élőben való megtekintése hatalmas élményt fog jelenteni. Egy színes kép vagy videó csak részben tudja visszaadni egy lenyűgöző katedrális, múzeum vagy vidék élőben nyújtott varázsát.

Nyitottabb lesz

Saját környezetünket hajlamosak vagyunk normálisnak tekinteni. Egy másik ország meglátogatásakor ráébredhet, hogyan is gondolkodnak más népek, a történelmi háttér ismeretében pedig megtudhatja, miért alakulhatott így. Az országok bezárását és az emberek elidegenítését célzó nacionalista politikusok, mint például Trump esetén meghatározó élmény lehet az adott ország lakóinak megismerése. Ilyenkor könnyű belátni, hogy a politika közel sme egyenlő az emberekkel.

Növeli a kreativitást

Az újfajta élmények új ötleteket adhatnak, legyen szó munkáról vagy magánéletről. Tudatalattija új élményanyagokkal és benyomásokkal gazdagodik, mely később busásan megtérülhet és felpezsdítheti életét.

Önbizalomerősítő

Ha egyedül utazik vagy saját maga szervezi meg útját, ismeretlen területre lép, ahol a káoszból rendszert teremt. Csatlakozások, szállás, napi program – ha mindezeket sikerrel megszervezi, megnövekedett önbizalommal áll majd hozzá idehaza is az újfajta feladatokhoz.

Jobban megismeri önmagát

Határhelyzetben és új környezetben próbára teszi saját magát. Ilyenkor több időt tud saját magára fordítani, mélyebbre hatóan is megismerheti magát. Hogyan reagál, ha nem megy minden a terv szerint? Hogyan old meg egy váratlanul adódó, nehéz helyzetet? Mindezek hasznos tanulságokkal szolgálnak az önsimeret területén.

Jobban értékeli az otthont

Ha a sajátjánál szegényebb országot látogat meg, jobban meg fogja becsülni saját helyzetét. Könnyen kiderülhet, hogy a természetesnek tartott adottságok, mint például a béke, az ivóvíz, az étel, az internet, az oktatás vagy éppen a biztonság nem adatik meg mindenkinek.

Az élet csodálatos, mindannyian emberek vagyunk

Más nyelvet beszélünk, mások a szokásaink, mégis sok a hasonlóság köztünk. Családra, megbecsülésre, biztonságra, jólétre és egészséges mértékű kihívásokra vágyik többségünk. Ha ezt megérzi, otthonosabban fogja érezni magát a világban.

Kalandra fel!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *